Meillä syödään paljon pähkinöitä ja siemeniä. Tästä syystä olinkin innoissani kun sain työkaverilta siemennäkkäri reseptin. Hän antoi maistiaisen ja olin heti myyty. Resepti on jälleen gluteeniton, maidoton ja vegaaninen sekä niin helppo, että sen tekee kädenkäänteessä. Ainoastaan paistaminen vie vähän pidemmän aikaa.

Koskaan minulta ei tunnu löytyvän juuri oikeita raaka-aineita, joten tässä olisi minun versio siemennäkkäristä.

Siemennäkkäri

  • 2 dl tattarijauhoja
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • 0,5 dl seesaminsiemeniä
  • 2,5 dl kiehuvaa vettä
  • 2 rkl rypsiöljyä (myös muut öljyt käyvät)
  • sormisuolaa pinnalle

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon. Kiehauta vesi ja lisää se kuivien aineiden joukkoon. Lisää vielä ennen sekoittamista öljy. Sekoita taikina kunnolla. Kaulitse taikina kahden leivinpaperin välissä mahdollisimman ohueksi levyksi. Varmista, että näkkäri mahtuu kuitenkin pellille. Valmiit leivinpaperiarkit ovat ainakin suurempia kuin minun pelti, joten en voi kaulita ihan reunoille asti. Kun taikina on kaulittu tasaiseksi pellin kokoiseksi levyksi poista päällimmäinen leivinpaperi. Lopuksi ripottele pinnalle sormisuolaa.

Siirrä taikina leivinpaperin päällä uunipellille ja paista uunin keskiosassa 150 asteessa noin 50-60 minuuttia. Varo, että näkkäri ei pala reunoilta, jos ne ovat jääneet ohuemmiksi. Paloittele siemennäkkäri vielä sen ollessa lämmin. Näin se onnistuu helpommin. Anna näkkärin jäähtyä kunnolla ennen kuin laitat sen rasiaan tai käärit voipaperiin.

Siemennäkkärin säilyvyydestä en osaa sanoa, koska meillä se syödään muutaman päivän sisällä. Suosittelen kokeilemaan sosekeittojen tai salaatin kanssa. Hyvin maistuu myös ihan sellaisenaan ja on terveellinen vaihtoehto kaupan leivälle.

Ansku