Monet tekevät Lontooseen viikonloppumatkoja, mutta helposti tässä kaupungissa vierähtää myös viikko. Eikä edes viikossa ehdi koluta kaikkia mielenkiintoisia Lontoon nähtävyyksiä. Tähän postaukseen olen kerännyt omat suosikit, jotka halusin matkaseuralleni lokakuun alussa esitellä, koska he olivat ensimmäistä kertaa Lontoossa. Käyn nähtävyydet läpi siinä järjestyksessä, kun me kuljimme viikon aikana pitkin Englannin pääkaupunkia. Mainittakoon vielä ennen kuin mennään asiaan, että nämä kaikki nähtävyydet pääsee näkemään tai kokemaan ilmaiseksi.

1. Buckinghamin palatsi
Tämä kuningatar Elisabethin virallinen asunto on yksi niistä ”must see” kohteista Lontoossa. Turisteja parveileekin porttien ja aitojen ympärillä paljon. Palatsin edustalla komeilee kuningatar Victorian muistomerkki.

2. St. James Park
Buckinghamin palatsin edustalta itään Thames-joelle päin aukeaa näkymä St. James Parkiin. Itse pidän tästä puistosta paljon enemmän kuin suuremmasta ja tunnetummasta Hyde Parikista. Puistosta voi löytää Prinsessa Dianan muistokävelyreitin tunnuksia. Kesyjä oravia, mustia joutsenia ja monia muita lintuja seuratessa tulee käveltyä huomaamatta puiston ympäri. Muista, että keskellä kävelytietä nukkuvaa pelikaania ei kannata mennä liian lähelle.

3. Westminsterin palatsi ja Big Ben
Heti alkuun täytyy todeta, että matkaseuralleni oli suuri pettymys, että Big Ben on remontissa vuoteen 2021 asti. Olin tästä heitä varoittanut jo etukäteen, mutta kyllä se tuntui silti harmittavan. Westminsterin palatsi kaikkine yksityiskohtineen oli sitä vastoin yhtä vaikuttava kuin aina. Palatsin toisessa päässä sijaitseva torni antaa kuva, millainen Big Ben olisi ollut, tosin tästä puuttuu se kuuluisa kellotaulu. Tien toisella puolella sijaitsee Westminster Abbey.

4. Piccadilly Circus
Voiko Lontoossa käydä pysähtymättä edes kerran legendaariselle Piccadilly Circusille? No, ei voi. Niinpä mekin päädyimme valotaulujen alle ihmettelemään Lontoon sykettä. Mainittakoon vielä, että riemu oli suuri, kun tytär tajusi Harry Potter ja kuoleman varjelukset -elokuvassa Harryn, Ronin ja Hermionen ilmiintyneen tänne.

5. Oxford Street
Matka jatkui kävellen vajaan kilometri pohjoiseen päin Oxford Streetille. Matkan varrelta Regent Streetiltä löytyy mm. jokaisen lapsen unelma: Hamleys. Itse menin sekaisin oliko tässä lelukaupassa viisi vai kuusi kerrosta. Yksi asia on kuitenkin varma, isompikin lapsi innostuu myyjien esitellessä, mitä ihmeellisempiä leluja. (Taikatemppuja katsoessa viihtyi kyllä aikuinenkin hyvän tovin.)

Tytär huomasi heti Hamleysin näyteikkunoissa Tylypahkan ja tupien logot

Oxford Street on, jos ei maailman, niin ainakin Euroopan yksi tunnetuimmista ja vilkkaimmista ostoskaduista. Liikkeitä löytyy jokalähtöön ja erilaisille budjeteille. Kannattaa kuitenkin myös tutustua muihin lähellä sijaitseviin katuihin ja niiden ostosvalikoimiin.

6. Tower of London
Keskiaikainen Towein linna sijaitsee Thames-joen varrelta ja täältä löytyvät kruununjalokivet. Linna näytti olevan myös useiden koululaisryhmien suosiossa ainakin lokakuussa.  (Linnan sisään on pääsymaksu, mutta linnaa voi ihmetellä ulkopuolelta maksutta.)

7. Tower Bridge
Monet sekoittavat London Bridgen ja Tower Bridgen. London Bridge on hyvin tavallisen oloinen silta, jonka tyylisiä Thamesin varrelta löytyy useita. Tower Bridge puolestaan on se, mikä komeilee postikorteissa ja turistioppaissa. Ja kyllähän tämä kaunis 1800-luvun loppupuolella valmistunut nostosilta on näkemisen arvoinen.

Vasemmassa reunassa näkyvissä Tower of London

8. Greenwich
Tower Bridgeltä pääsee kätevästi metrolla Greenwichin kuninkaalliselle observatoriolle. Tällaiselle insinöörille observatorio oli ihan huippu nähtävyys. Ja kun tänne asti oli tultu, niin pitihän sitä käydä patsastelemssa nollameridiaanilla (lukuisten aasialaisturistien jälkeen).

9. Holland Park
Sain tästä vinkin Instagramissa ennen matkaa. Holland Park on puisto, johon palaan ehdottomasti, mikäli matkustan Lontooseen keväällä tai kesällä. Näin lokakuussa kukkaloisto ei enää ollut parhaimmillaan, mutta kauniita yksityiskohtia riitti ihailtavaksi.

10. British Museum
British Museumiin kannattaa suunnata aamulla, kun turvatarkastusjonot ovat vielä kohtuulliset. Tarkastus sujuu kuitenkin nopeasti tähän valtavan suureen maksuttomaan museoon. Jos et aio viettää museossa koko päivää, suosittelen aloittamaan mielenkiintoisimmista kohteista ja katsovan sitten kuinka kauan museossa haluaa aikaa viettää. Nähtävää nimittäin riittää.

Bonuksena listalle täytyy nostaa King`s Crossin ja St. Pancrasin rautatieasemat. Kyllä, King’s Cross on se paikka, josta löytyy Platform 9 3/4. Jotta tästä tekstistä ei tule liian pitää, niin Harry Potterille varataan oma postaus. Luvassa on siis kurkistus mm. Harry Potter ja kirottu lapsi -näytelmään, joka oli meidän matkan päätarkoitus. Tämä kaikki muu oli vain ajanvietettä näytelmää odotellessa. 🙂

St. Pancrasin asema
King’s Crossin asema

Tässä oli minun top 10 nähtävyydet Lontooseen tällä kertaa. Paljon muutakin mielenkiintoista kaupungista löytyy, mutta itse suosittelen käyttämään ajan muuhun kuin esim. Madame Thussaudsin vahakabinettiin tai London Eyehin.

Pakko vielä tähän loppuun laittaa tämä minun perinteinen lomaselfie

Oletko sinä käynyt Lontoossa? Mikä on suosikkisi Lontoon nähtävyyksistä?

Ansku

Jos matkajutut kiinnostavat, niin käy seuraavaa postausta odotellessa lukemassa, millainen kohde on Makrigialos tai mikä Playa de Amadoresissa tuotti pettymyksen.