
Otsikko lupaa paljon, mutta nämä todella ovat maailman parhaat sämpylät. Kerran maistettuasi näitä rapeakuorisia ja sisältä ilmavan pehmeitä sämpylöitä tiedät tuon väitteen todeksi. Edes Pariisin pâtisserien eli leipomoiden sämpylät eivät vedä vertoja helpoille, omassa keittiössäsi valmistuville leipomuksille. Tämän jälkeen et kaupan sämpylöitä enää kaipaa.

Monesti itse tehtyjen ja kaupassa myytävien sämpylöiden kuori on liian pehmeä minun makuun. Tykkään rapeasta kuoresta ja tässä se toteutuu aivan fantastisella tavalla. Lisäksi reseptin plussana on sen helppous, kun taikinaa ei tarvitse oikestaan vaivata. Sämpylät onnistuvat aloittelevaltakin leipurilta vaivattomasti.
Pidemmittä puheitta sitten itse asiaa, eli reseptin pariin.
(Vaatimattomasti) Maailman parhaat sämpylät:
- 5 dl vettä
- 1 dl maitoa
- 25 g hiivaa
- 2 tl suolaa
- n. 10 dl vehnäjauhoja
- n. 2 dl ruis- graham- tai ohrajauhoja
Liota hiiva käden lämpöiseen vesi-maito seokseen (jos käytät kuivahiiva lisää se jauhojen sekaan ja lämmitä neste 42 asteiseksi). Lisää vesi-maito seokseen suola. Lopuksi lisätään jauhoja vain sen verran, että taikina hieman irtoaa reunoilta ja siitä alkaa muodostumaan pallo. Taikina saa jäädä vähän löysäksi eikä sitä tarvitse vaivata sen enempää. Alla olevan kuvan taikina vaatii vielä vähän lisää jauhoja.

Peitä taikinakulho pyyhkeellä ja jätä se nousemaan vedottomaan paikkaan 1,5-2 tunniksi.

Laita uuni lämpiämään 230 asteeseen. Kohonnut taikina kumotaan hyvin jauhotetulle pöydälle. Tässäkään vaiheessa taikinaa ei vaivata, mutta varmista taikinan irtoaminen alustasta. Ripottele pinnalle jauhoja ja taputtele ne varovasti siihen (älä vaivaa), jotta taikinasta saa leikattua veitsellä tai terävällä lastalla sämpylän kokoisia paloja.
Nostele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja laita suoraan uuniin. Taikinan kohottamista ei enää tässä vaiheessa tarvita. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Paistoaikaan vaikuttaa sämpylöiden koko. Alla olevassa kuvassa olevat kierteelle väännetyt sämpylät paistuivat n. 15 minuutissa ja ne sopivat erittäin hyvin esimerkiksi edellisen postauksen savukalakeiton kanssa.

Serkkuni oli löytänyt hyvän sämpyläreseptin Soppa365:stä ja pakkohan minunkin oli sitä kokeilla ja vähän fiksata omaan makuun sopivammaksi. Tai no ollaan rehellisiä, tyttärieni meillä on viime aikoina hoitanut leipomisen. Jauhojen suhteen on tehty kokeiluja, jos vähentää vehnäjauhoja ja vastaavasti käyttää enemmän muita jauhoja, niin pinnasta ei tule yhtä rapea. Rapea kuori on näiden sämpylöiden salaisuus, jota rakastan. Ja hei, tästä saa tehtyä myös yhtä herkullisia patonkeja.

Sämpylän tuoksuista päivää!
Ansku
Rupes niin tekemään mieli sämpylöitä! Pakko ehkä kokeilla ekaa kertaa leipoa leipää vegaanisena.
Tämä onkin helppo tehdä vegaanisena, kun korvaa maidon vaikka kaurajuomalla.
Minäkin tykkään rapeasta kuoresta 🙂
Rapea kuori kruunaa sämpylän <3
Nam! Joku kun keksisi vielä yhtä rapean ja mehukkaan taikinan gluteenittomillekin sämpylöille…
Maltahan hetki, se on työn alla. 😉
Tämä täytyy kokeilla!
Olen itse vähän laiska leipoja, joten tämä toimii hyvin, kun ei tarvitse vaivata taikinaa.
Onpa herkullisen näköisiä!
Ja maku on mitä parhain <3
Komppaan Rosaa, mullekkin kelpaisi kyllä samannäköiset gluteenittomat sämpylät. On meinaan tosi hyvän näköisiä 🙂
Rosalle jo tuolla vastasinkin, että gluteenittomien sämpylöiden resepti tulee, kunhan se saadaan hiottua yhtä herkulliseksi kuin tämä. Tai ainakin melkein. 🙂
Tuoreet sämpylät♡ Pakko myös sanoa, että ihanan visuaaliset kuvat oot ottanut! 🙂
Kiitos! Voi, kun tämä pimeys kohta helpottaisi, että kuvaaminen ei olisi ihan niin haasteellista.
Nam, näyttää herkulliselta! 🙂
Ja sitä ne myös on 🙂
aah onko parempaa kuin tuore leipä? öööö ei. kokeile vielä laittaa oikeaa voita ja ihan vähän hunajaa lämpimälle sämpylälle. 🙂 toimii!
Joo, ei ole! Pelkkä ajatus tuo veden kielelle. <3
Pakko testata näitä, näyttävät hyvältä!
Toivottavasti pidät näistä sämpylöistä yhtä paljon kuin minä!
Näyttää todella hyvältä 🙂 Meillä toki eletään lasten takia melko gluteenittomasti mutta pitää suositella eteenpäin 🙂
Gluteeniton sämpyläresepti on myös tuloillaan. 🙂
Tuoreet sämpylät, Nam! ja nimenomaan rapeakuoriset! Tällä viikolla jo lasten kanssa sämpylöitä leivottiin, mutta ei kai niitä voi liian usein tehdä?!
Rapea kuori on juuri näiden salaisuus. Ja siis sämpylöitä ei voi leipoa liian usein. Tai ainakin meillä ne häviää hetkessä.
Tämä resepti pitää ehdottomasti ottaa talteen 🙂
Näin kannattaa tehdä, on nämä vaan niin hyviä!
Ihanan näköisiä! Pakko tehdä sämppjä itsekin joku päivä 🙂
Kiitos! Huomenna aamulla ajattelin itsekin taas leipoa. 🙂
Tuore leipä on aina nii…iin ihanaa! Tosin leipominen on sen verran sotkuista hommaa, että harvoin tulee siihen ryhdyttyä.
Meidän keittiössä pöllyää jauhot nykyään aika usein, kun esikoinen on innostunut leipomaan. Onneksi hän myös osaa siivota jäljet jos en itse ennätä tehdä sitä jo leipomista seuratessa. 🙂
Tunnen melkein noiden sämpylöiden tuoksun tänne asti.
Näitä olisi kiva tehdä, mutta vasta joulun jälkeen lienee sämpylöitten aika.
Kiitos ohjeesta ja hyvää joulunodotusta sinne <3
Minulla tämä vastaaminen venähti, joten toivottavasti pääset nyt tammikuun aikaan leivontapuuhiin.
Rakastan leipää ja sämpylöitä missä on esim kuivattuja karpaloita ja pähkinöitä mutta kaupassa ihan älyttömän kalkista. Mitenköhän taikina ja lopputulos muuttuu jos lisää edellä mainittuja?
Jos lisäät ne loppuvaiheessa en usko sämpylöiden ainakaan pilalle menevän sen takia. Kannattaa ehdottomasti kokeilla.
Siis niin mahtava resepti. Olen tehnyt lukemattomia sämpylöitä eri reseptien mukaan, heittänyt uunin pohjalle vettä yms. mutta mitään tällaista en ole saanut aikaiseksi. Luulen, että se on tuo, että taikinaan ei sotketa rasvaa ollenkaan. Olen syönyt jo yhden pellillisen ja toinen kohta menossa, nam. Kiitos paljo reseptistä.
Ole hyvä! Nämä on nimensä mukaisia, täydellisiä. 😀
Terveisiä Arizonasta! Äitini leipoi aikoinaan aivan ihanat sämpylät mutta niitä en ole koskaan pystynyt tekemään täällä…olisiko nuo paikalliset jauhot niin erilaisia? Kun kokeilin tätä reseptiä tein sen ensin ”whole wheat” jauhoilla ja niistä tuli tosi lupaavat. Mutta kun vaihdoin keveämpiin ”all purpose” jauhoihin sämpylöistä tuli kyllä ”maailman parhaat” ja sellaiset jotka vertaavat äitini tekemiin. Ja niin uskomattoman helppo tehdä!
Onpa kiva kuulla, että resepti toimii myös sikäläisillä jauhoilla. 😀 Se, kun ei aina ole itsestäänselvyys. Terveisiä keväisestä Suomesta!