Otsikko lupaa paljon, mutta nämä todella ovat maailman parhaat sämpylät. Kerran maistettuasi näitä rapeakuorisia ja sisältä ilmavan pehmeitä sämpylöitä tiedät tuon väitteen todeksi. Edes Pariisin pâtisserien eli leipomoiden sämpylät eivät vedä vertoja helpoille, omassa keittiössäsi valmistuville leipomuksille. Tämän jälkeen et kaupan sämpylöitä enää kaipaa.

Monesti itse tehtyjen ja kaupassa myytävien sämpylöiden kuori on liian pehmeä minun makuun. Tykkään rapeasta kuoresta ja tässä se toteutuu aivan fantastisella tavalla. Lisäksi reseptin plussana on sen helppous, kun taikinaa ei tarvitse oikestaan vaivata. Sämpylät onnistuvat aloittelevaltakin leipurilta vaivattomasti.

Pidemmittä puheitta sitten itse asiaa, eli reseptin pariin.

(Vaatimattomasti) Maailman parhaat sämpylät:

  • 5 dl vettä
  • 1 dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • n. 10 dl vehnäjauhoja
  • n. 2 dl ruis- graham- tai ohrajauhoja

Liota hiiva käden lämpöiseen vesi-maito seokseen (jos käytät kuivahiiva lisää se jauhojen sekaan ja lämmitä neste 42 asteiseksi). Lisää vesi-maito seokseen suola. Lopuksi lisätään jauhoja vain sen verran, että taikina hieman irtoaa reunoilta ja siitä alkaa muodostumaan pallo. Taikina saa jäädä vähän löysäksi eikä sitä tarvitse vaivata sen enempää. Alla olevan kuvan taikina vaatii vielä vähän lisää jauhoja.

Peitä taikinakulho pyyhkeellä ja jätä se nousemaan vedottomaan paikkaan 1,5-2 tunniksi.

Laita uuni lämpiämään 230 asteeseen. Kohonnut taikina kumotaan hyvin jauhotetulle pöydälle. Tässäkään vaiheessa taikinaa ei vaivata, mutta varmista taikinan irtoaminen alustasta. Ripottele pinnalle jauhoja ja taputtele ne varovasti siihen (älä vaivaa), jotta taikinasta saa leikattua veitsellä tai terävällä lastalla sämpylän kokoisia paloja.

Nostele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja laita suoraan uuniin. Taikinan kohottamista ei enää tässä vaiheessa tarvita. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Paistoaikaan vaikuttaa sämpylöiden koko. Alla olevassa kuvassa olevat kierteelle väännetyt sämpylät paistuivat n. 15 minuutissa ja ne sopivat erittäin hyvin esimerkiksi edellisen postauksen savukalakeiton kanssa.

Serkkuni oli löytänyt hyvän sämpyläreseptin Soppa365:stä ja pakkohan minunkin oli sitä kokeilla ja vähän fiksata omaan makuun sopivammaksi. Tai no ollaan rehellisiä, tyttärieni meillä on viime aikoina hoitanut leipomisen. Jauhojen suhteen on tehty kokeiluja, jos vähentää vehnäjauhoja ja vastaavasti käyttää enemmän muita jauhoja, niin pinnasta ei tule yhtä rapea. Rapea kuori on näiden sämpylöiden salaisuus, jota rakastan. Ja hei, tästä saa tehtyä myös yhtä herkullisia patonkeja.

Sämpylän tuoksuista päivää!

Ansku