On vihdoinkin se aika vuodesta, kun mustikat ovat kypsiä ja pääsee leipomaan maailman parasta mustikkapiirakkaa. Tämä mustikkapiirakka on varsinainen kaloripommi, mutta kyllä sen pari kertaa kesässä kestää. Leivonta ajoittuu tähän aikaan vuodesta, koska pakastetut marjat eivät toimi tässä reseptissä.

Useiden työvaiheiden vuoksi valmistamiseen menee aikaa noin puolitoista tuntia. Kerran maistettuasi kyllä ymmärrät, että tämä on kaiken vaivan arvoista.

Pohja:

  • 200 g voita tai margariinia
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl kahvikermaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta

Kiisseli:

  • 4 dl kahvikermaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl ohratärkkelystä
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 0,5 dl sitruunasta puristettua mehua

Hyytelösokeri:

  • 3 dl vettä
  • 1,5 dl hyytelösokeria
  • n. 6 dl tuoreita mustikoita (myös tuoreet puolitetut mansikat sopivat)

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöinen voi/margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat vaahtoon yksitellen koko ajan hyvin vatkaten. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon. Kahvikerma ja jauhoseos lisätään taikinaan vuorotellen samalla vatkaten. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taikina on ”jämäkkää” ja hankala levittää leivinpaperille. Paista uunin keskitasolla n. 10-15 min kauniin ruskeaksi.

Sillä välin, kun pohja jäähtyy, valmistetaan kiisseli. Laita paksupohjaiseen kattilaan kahvikerma, sokeri, kananmunat ja ohratärkkelys. Kiehauta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli muuttuu paksummaksi. Varo polttamasta pohjaan! Ota kattila liedeltä ja lisää lopuksi vaniljasokeri sekä sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä muutama minuutti. Kaada kiisseli pohjan päälle ja levitä tasaisesti.

Valmista hyytelösokeria pakkauksen kakkukiille-ohjeen mukaan 1,5 kertainen annos. Jäähdytä hyytelösokeria välillä sekoittaen ja ripottele sillä välin mustikat kiisselin päälle. Lusikoi vähän jäähtynyt hyytelösokeri mustikoiden ja kiisselin päälle. Laita pelti jääkaappiin, jotta hyytelösokeri jähmettyy.

Leikkaa sopivan kokoisia paloja terävällä veitsellä ja nauti hyvässä seurassa. Mielestäni maku paranee, kun mustikkapiirakka on jääkaapissa yön yli.

Äitini on aikoinaan ottanut ohjeen ylös Keskisuomalaisesta. Resepti on saattanut vähän muuttunut vuosien varrella, mutta tällä ohjeella olen onnistuneesti mustikkapiirakkaa tehnyt jo monet vuodet.

Vinkki: Mustikoiden tilalle sopii myös tuoreet puolitetut mansikat.

Ansku