Merinovillan suosio on kasvanut hurjasti ja onhan se aivan ihanan pehmeää. Etenkin näin talven lähestyessä se lämmittää niin mukavasti ja tuntuu ihoa vasten miellyttävältä. Mikä merinovillaan yhdistettävä mulesing sitten oikein on? Ja miksi jotkut vaativat mulesing-vapaata merinovillaa.

Merinovillaa saadaan pelkkää alusvillaa tuottavasta lammasrodusta. Loiskärpäset aiheuttavat myiaasi-sairautta lampaille ja erityisesti merinolampailla tätä yritetään estää kirurgisella toimenpiteellä Australiassa. Tämän kirurgisen toimenpiteen nimi on mulesing. Toimenpiteessä alle vuoden ikäiseltä karitsalta poistetaan peräaukon ja vulvan ympäriltä ihoa. Samassa yhteydessä karistan häntä typistetään. Puudutusta tai antiseptiikkaa ei toimenpiteessä, eikä sen jälkeen tarvitse käyttää ja karistat lasketaan heti takaisin laitumelle. Toimenpiteen aiheuttama arpikudos vähentää edellä mainittua myiaasi-sairautta. Lähde: Wikipedia

Onko siis oikein silpoa karitsoja ilman mitään puudutusta tai vastaavaa? Tai onko toimenpide ylipäänsä edes tarpeellinen?

Kuvia toimenpiteen kokeneista lampaista en nyt tähän lähde laittamaan, mutta halutessasi voit kurkata täältä.

Omassa tuttavapiirissäni asia on ollut monelle uusi ja siitä syystä halusin tuoda tämän esille tätäkin kautta. Tosin aihe on mediassa esillä muutoinkin aika-ajoin, joten toivottavasti tietoisuus pikkuhiljaa lisääntyy. Näin kuluttajat olisivat tietosempia ja jokainen voi itse tehdä valinnan omien eettisten periaatteidensa mukaan.

Itse en suostu hankkimaan merinovillavaatteita, -kangasta tai -lankaa, jos en tiedä sen varmasti olevan mulesing-vapaata. Muutoinkin kannattaa tutustua vaikka Vihreät vaateet -sivuston materiaalioppaasta villan tuotannon eettisyyteen ja ekologisuuteen. Uusi villatuote ei nimittäin ole ollenkaan niin ekologinen valinta, kun voisi äkkiseltään kuvitella.

Heräsikö kiinnostus, mistä mulesing-vapaasta merinovillasta tehtyjä vaatteita, lankoja tai kankaita sitten voisi hankkia? Alla lyhyt lista muutamista yrityksistä, joiden kaikki tai osa tuotteista on mulesing-vapaita.

Gugguu
Kaino
Lumoan
Ruskovilla
PaaPii
Metsola
Sukkamestarit
Jyväskylän kangaskauppa
Titityy
Novita
Puuhakaspaja

Tuleeko mieleesi joku yritys, joka olisi hyvä listaan lisätä? Olisi mahtavaa, jos lisäisit sen kommentteihin, kiitos!

Jos jaksoit lukea loppuun asti, niin asia todennäköisesti kiinnosti edes vähän. Siitä syystä minulla olisikin pyyntö juuri sinulle: Kerro tästä myös kavereille. Jaa vaikka tämä postaus, jotta ihmisillä olisi tietoa omien valintojen vaikutuksista. Jos me kaikki vaadimme mulesing-vapaita merinovillatuotteita, niin sillä on aivan varmasti vaikutusta. Houkutus ostaa joku kiva tai halpa tuote voi olla suuri, mutta pienistä puroista syntyy suuri virta. Jokaisella valinnalla on vaikutusta, joten ole tarkkana ostoksilla.

Jatkan nyt merinovillapaitojen tekoa isänpäiväksi

Ansku